Először is, ne veszítsd el a lelket

Tag-ek:
Először is, ne veszítsd el a lelket>

A lélek a mindennapi életünkben több jelentéssel bír. Az emberi lélek, amely az emberi lét megfoghatatlan lényege, és másrészt például a kerékpár lelke, amely a kerékpár anyagi lényege. Mi most az anyagi jelentésére koncentrálunk, és megvizsgáljuk, milyen típusú, méretű vagy éppen anyagú kerékpár belsők léteznek. Tudtad, hogy egyes típusok műanyagból készülnek? Lehet, hogy azt mondod, a kerékpár belső kiválasztása nem nagy "alchímia", de az új gyártási technológiák és anyagok figyelembevételével talán sok információ meg fog lepni. A Holokolo.hu széles belső választékot kínál, és a választásnál pontosan szűrheted a kívánt tulajdonságokat. Bár apróságnak tűnhet, a megfelelő belső döntően befolyásolhatja a kerékpározásodat.

Méretek

A megfelelő belső méret kulcsfontosságú. A belsők különböző méretekben készülnek, amelyek megfelelnek a kerékpár felnihez illeszkedő gumiknak. És figyelem! Nem csak a gumi átmérőjéről van szó, hanem annak szélességéről is! Mindkét méretet mindig megtalálod a gumi oldalán, és általában hüvelykben vagy milliméterben vannak feltüntetve.

Itt vannak a leggyakoribb méretek:

  • 26" – korábban az egyetlen méret a hegyikerékpárokhoz, mostanra fokozatosan visszaszorul.

CONTINENTAL TOUR 26

  • 29" – a legelterjedtebb méret a hegyikerékpárok között. Nagyobb kerekek, jobb stabilitás és kényelem.

Michelin INNER TUBE A4

  • 27,5" (650B) – kompromisszum a 29 és 26 hüvelykes kerekek előnyei között.

Schwalbe 650x27,5 AV21

  • 28" / 700C – szabványos méret az országúti, trekking és túrakerékpárokhoz. Ezeknél a típusoknál a gumik mérete milliméterben van feltüntetve.

TUBOLITO S-TUBO CX/GRAVEL BLACK - SV42

Mindenképp győződj meg a belső megvásárlása előtt arról, hogy ismered a gumiabroncs megfelelő méretét. Nincs is rosszabb, mint amikor kiderül, hogy rossz belsőt vásároltál!

Típusok

Ha megvan a megfelelő méret, érdemes elgondolkodni, mit várunk el a belsőtől. A lehető legkönnyebb anyagot szeretnénk, vagy esetleg a maximális szúrás elleni védelmet?

  • Normál belsők: Ezek a belsők a legtöbbünk számára egyértelmű választás. Általában butilból készülnek, és ideálisak mindennapi használatra.
  • Könnyített belsők: Ha versenyző vagy, vagy arra törekszel, hogy megdöntsd a személyes rekordjaidat, akkor talán könnyebb változatot fontolgatsz. Ezek a belsők vékonyabbak, ami alacsonyabb súlyt jelent, de általában kisebb ellenállást is a defekttel szemben.
  • Szúrásálló belsők: Ha városi környezetben, vagy olyan útvonalakon közlekedsz, ahol nagyobb a defekt kockázata, mindenképp érdemes ezeket a belsőket választani. Speciális védőréteggel rendelkeznek, amely jelentősen növelheti a kényelmet az utakon.

Anyagok

Milyen anyagokat használnak a belsők gyártásához?

  • Butil: Ez az anyag a belsők királya. Tartós, megtartja a nyomást, és a legolcsóbb.
  • Latex: Ha valami könnyebbre és gyorsabbra vágysz, a latex belsők remek választások. Csak készülj fel arra, hogy gyakrabban kell pumpálni őket, mert gyorsabban veszítik a levegőt.
  • Műanyag: A TPU (poliuretán) anyag fröccsöntési technológiával készül. Verhetetlen súlyt kínál (például a 29"-es méret körülbelül 70g), és az összehasonlító tesztek szerint nagyon jó szúrásállóságot is biztosít. Ráadásul egyes cégek még környezetbarát belsőket is kifejlesztettek, amelyek újrahasznosított anyagokból készülnek. Tehát nemcsak kényelmes utat biztosítanak, hanem segíthetsz bolygónk védelmében is!

Szelepek

A szelepeket is figyelembe kell venni. A felni szelepfuratának megfelelően a következő típusokat különböztetjük meg:

  • Autószelep (Schrader): Ez a típus a legelterjedtebb, és valószínűleg az autókban is ismered.
  • Keskeny galuska szelep (Presta): Keskenyebb, könnyen kezelhető. Korábban főleg országúti kerékpároknál használták, ma már minden típusnál elterjedt. Pontos nyomásszabályozást tesz lehetővé, és könnyebb is.

Őrizd meg a stílusodat

Bár maga a belső a gumiabroncsban rejtőzik, a szelepe mindig látható. Ha szereted, hogy a kerékpárod színvilága összhangban van, vagy csak szeretnél kitűnni a tömegből, van lehetőség színes szelep kupakokat választani. Műanyagból vagy alumíniumból készülnek, és különböző színekben kaphatók. Így a kerékpárodnak egyedi stílust adhatsz.

Tehát, mielőtt elindulunk a következő kerékpáros kalandra, mindig győződjünk meg róla, hogy a megfelelő belsők vannak nálunk. Ezzel a tudással minden utat teljes mértékben élvezhetünk. Biciklikre fel!