Miért (ne) használjunk kerékpáros kesztyűt?>

Elmegyek biciklizni. Zokni, rövidnadrág, rövid termálpóló, mez és ... kesztyű? Vigyem őket ma vagy ne? És tényleg szükségesek? Ez mostanában nagy téma. És nem számít, hogy a "hobbisták" a kávézóban vagy a profik a rajtvonalnál vitatják meg közösen. Hogy miért van ez így, és milyen előnyei vannak a kesztyű viselésének/nem viselésének, azt nézzük meg mai cikkünkben. A rövid vagy könnyű hosszú MTB kerékpáros kesztyűket fogjuk megvizsgálni, mégpedig azért, mert amint a hőmérséklet tíz fok alá csökken, minden kerékpáros őszinte kesztyű "viselővé" válik. :-) A hosszú, hőszigetelt kesztyűk hőkomfortja elengedhetetlen és nélkülözhetetlen.

Kényelem

Csakúgy, mint például a kerékpáros rövidnadrág bélése, a kesztyűk is tagadhatatlanul hatással vannak a kerékpározás általános kényelmére. A kesztyű tompítja a rezgéseket és az ütéseket, és a kerékpáros így "kíméli" a testét, könyökét és vállát, amelyeknek egyébként egyedül kellene tompítaniuk az út egyenetlenségeit. A kerékpáros így hosszabb ideig marad "friss", és biztosan kipihentebben érkezik a célba, mint a kesztyű nélkül hasonlóan edzett kollégája. Ugyanakkor természetes, hogy kerékpározás közben a testünk túlmelegszik, és a kormányhoz érve a tenyerünk izzadni kezd. Itt a kesztyű azzal tesz nekünk szolgálatot, hogy a kezünkről lecsorgó izzadságot magába szívja, így kezünk nem csúszik ki, ugyanakkor kis "törülközőként" is szolgál, amikor meg kell törölni arcunkat és homlokunkat a fékezhetetlen erőfeszítéseinket jelző cseppektől.

Érzés a kerékpárhoz

A kesztyűk esküdt ellenfelei a kormányon való pontos és érzékeny fogás előnyeivel érvelnek. Az igazság az, hogy semmi sem pótolja azt a fajta fogásérzetet, amit a puszta kezünkkel érzünk. Az azonban, hogy a tenyerünk kesztyű nélkül is jól fogja érezni magát a kormányon, attól függ, hogy megfelelő tekercs vagy megfelelő markolat van-e a kerékpáron. Természetesen mindenféle tekercs és markolat nem alkalmas kesztyű nélküli fogásra, és a már kissé nedves csupasz kéz könnyen lecsúszik róla, mint a szappan a fürdőszobában. Ha a kormányt nem tartja szilárdan a kezünk, a tekerés biztosan nem biztonságos!

Esésveszély

A vita egy dolog, de mi a helyzet akkor, amikor a "kenyértörésről" van szó? Ebben az esetben a közmondásos "törés" azt jelenti, hogy leesünk a kerékpárról. Egy baleset során általában a tenyerünk érintkezik először a talaj felszínével. Azt hiszem, mindannyian, akik kerékpározunk, átéltük már ezt a tapasztalatot, és magunk is meg tudjuk válaszolni, hogy akkor kesztyűt viseltünk-e vagy sem, és milyen következményekkel járt... Röviden: abban a pillanatban örülni fogunk, hogy csak a kesztyű ruhadarabja vitte el a karcolásokat, és nem a bőrünk. Ráadásul a gyógyulás ezeken a helyeken biztosan nem lesz olyan gyors, tekintve, hogy milyen gyakran és hol kell használnunk a kezünket. 

Szakemberek véleménye

Pontosan ugyanúgy különböznek, mint az amatőrök és a hobbisták között. A pelotonban egyaránt találunk ortodox nem viselőket és szabályos kesztyűsöket. Mathieu van der Poel, Tom Pidcock vagy Remco Evenepoel például az első csoportba tartoznak. Az én szemszögemből nézve a kesztyűt gyakran nem viselik, különösen a fiatalabb versenyzők. Míg például a Visma-Lease kerékpáros csapat (korábban Jumbo Visma) sztárjai, Wout van Aert és Jonas Vingegaard szinte rendszeresen viselnek kesztyűt, ahogy például az olyan tapasztalt matadorok is, mint Geraint Thomas és Michal Kwiatkowski az Ineos, vagy Chris Froome az Israel - Premier Tech csapatából. Ha megnézzük az elmúlt évek videóit és képeit, láthatjuk, hogy korábban a profi peloton túlnyomó többsége kesztyűt viselt. Manapság egyértelműen több a "nem viselő". Talán egy új trend? Bár szerintem ez elég paradoxon. Bizonyára sokkal könnyebb és szebb kesztyűanyagokat és stílusokat használnak ma már, mint 20-30 évvel ezelőtt kellett, így a kényelemnek páratlanul jónak kell lennie.

Hogyan birkózik meg vele?

Az ideális az lenne, ha a viselés és a nem viselés minden előnyét egyesítenénk. Szerencsére számos gyártó van a piacon ezeknek a ruházati kiegészítőknek, és sok közül lehet választani. Inkább a nagyobb kényelmet és a minőségi párnázás garanciáját kedveli? Akkor például a Castelli Arenberg 2 modelljéhez nyúlhatsz. Itt egy vastag zselés bélés gondoskodik a párnázásról, és a tenyered olyan érzés lesz, mintha pamut lenne. Ha viszont jobban szereted a tapintást, és inkább nem vennél fel kesztyűt, de a fejedben ott van az esetleges esésveszély, akkor a POC Deft modelljét ajánljuk. A kesztyű könnyű, tökéletesen illeszkedik, és talán észre sem veszed, hogy motorozás közben viseled. Természetesen rengeteg színkombináció és dizájn létezik. Ezek a modellek és még sok más megtalálható a holokolo.hu oldalon.

Összefoglalva, a döntés, hogy felveszünk-e kesztyűt vagy sem motorozás előtt, mindig rajtunk múlik. Azonban jó, ha tisztában vagyunk a különböző lehetőségek összes előnyével és kockázatával. Boldog balesetmentes kilométereket és INGYENES kerékpárt!